Jarl

Oldenborghingsten Jarl, der er morfar til Irish Boy's far Ibrahim, var stor og kraftig men ret langbenet i forhold til andre oldenborgere af den gamle type. Han var sort med blis og snip samt hvide bagsokker og målte 166 cm. i stg. og 22,5 cm. i pibe.

Jarl blev født den 28. april 1966 på Høgholdt ved Støvring. Han var efter hingsten Oberst og hoppen Gitte Høgholdt, og blev ved fravænning solgt til Kaj Ebdrup i Løgstrup, der senere solgte ham videre til Henry Nielsen i Låstrup, Skals.

Skønt både Gitte Høgholdt og Oberst begge var kåret i I klasse, så blev Jarl kun Kåret i II kl. B. Dette var måske medvirkende til, at han ikke blev benyttet til ret mange gode oldenborgerhopper. Jarl bedækkede der imod en del frederiksborgerhopper.

Kåringsbeskrivelse for Jarl 1969:
  Stor, betydelig hingst af ret god type, kønt hoved,   velrejst hals, lidt stejl skulder, kun ret godt mankestykke,   god overlinie, velformet bagpart, føre lemmer,
  lidt svingende forbevægelse.

Jarl's far Oberst blev far til nogle af de bedste oldenborgerhopper i Danmark. Oberst tilhører Wittelsbacher-linien, der nedstammer fra normanner-hingsten Normann, der havde fuldblod i afstamningen, men alligevel var meget kraftig med store, rummelige bevægelser. Kombinationen Aleksander × hoppe efter Oberst (eller Aleksander × hoppe, der har Oberst som morfar) har givet rigtig mange gode rideheste-afkom. Afstamningen for Ibrahim, der er far til Irish Boy og Ipsy følger næsten dette mønster; idet Ibrahim's far er Aleksander og hans mor's farfar er Oberst.
Jarl demonstrerer markarbejde på herregården Hessel, der er et landbrugs-museum.
Jarl demonstrerer markarbejde på herregården Hessel,
der er et landbrugs-museum.
Foto af Jørgen Bak Rasmussen
fra bogen 'Oldenborghesten' af Dinny Lund, -
Aschehoug Clausen Bøger 1988.


Afstamning for oldenborg-hingsten Jarl

Stutteri Ramona